nuttige informatie over de lammerenopfok - door Voerwaarts.nl

1. Lactatie
Na gemiddeld 147 dagen dracht worden de lammeren geboren. Het hormoon dat rond de geboorte actief is om de weeën op te wekken zorgt er ook voor dat de melkgift start. Een ooi die melk geeft noemen we een lacterend schaap; een schaap dat in lactatie is. Het op gang brengen van de melkproductie kost heel veel energie. Goed ruwvoer is niet voldoende.

Voor voldoende melkproductie en melk van goede kwaliteit moet een goede brok worden aangeboden. Een standaard brok of onderhoudsbrok is bij hoog productieve dieren vaak niet toereikend. Een energie- en eiwitrijke brok zoals Voerwaarts Schapenbrok Lacto is aan te raden. Verstrek de eerste week na het lammeren1 kilo brok per dag. Daarna de voerhoeveelheid afstemmen op het aantal lammeren. Bij een ooi met een eenling 700g per dag, bij een ooi met een tweeling 1kg per dag. En maximaal 1,3kg per dag bij een drieling. Geef in deze periode extra aandacht aan de beschikbaarheid van vers en schoon drinkwater. Een ooi die veel (droog) krachtvoer eet én veel melk produceert, heeft een grote behoefte aan drinkwater tot wel 10 liter per dag!

Het belang van biest kan niet genoeg worden benadrukt. Biest, of colostrum, is de eerste melk van een ooi die naast voedingsstoffen ook rijk is aan essentiële antistoffen. Als de ooi voor de lammeren zorgt is het lastig om te bepalen hoeveel de lammeren binnenkrijgen – let in dat geval op de buikvulling van de lammeren.

2. Uierontsteking
Bij ooien die in de derde of vierde week na het aflammeren uierontsteking krijgen, ligt de oorzaak vaak in te weinig voer. De lammeren vragen enorm veel melk en als het aanbod te gering is, gaan de lammeren het uier overbelasten. De lammeren kunnen nog niet veel met ruwvoer of brok. Hierdoor kan het weefsel beschadigen en kan een binnendringende bacterie veel sneller een ontsteking veroorzaken. Zorg voor ruim voldoende voer van topkwaliteit voor ooien met volop groeiende lammeren

3. Speenmoment
Wat is het ideale speenmoment van lammeren? Als we naar leeftijd kijken, wordt vaak minimaal 7 weken genoemd. Als we naar voeropname kijken geldt een dagopname van 200gram lammerenkorrel als een goed speenmoment. Voor vleestypische rassen is echter het lichaamsgewicht de beste indicator. Lammeren van 15 – 16kg zijn klaar om gespeend te worden. De magen zijn dan goed ontwikkeld. Speen je de lammeren bij een hoger gewicht dan zijn ze vaak al zo sterk dat ze met het zogen de ooi kunnen beschadigen.

4. Brok en ruwvoer
De eerste vier weken zijn de lammeren volledig aangewezen op de melk van de ooi. Vanaf vier weken gaan ze mee vreten met ruwvoer en krachtvoer. Het is niet erg als de lammeren wat mee-eten van het krachtvoer dat de ooi krijgt. Voor de ontwikkeling van de lammeren is het wel het beste om een plek te creëren waar alleen de lammeren kunnen komen om daar een goede lammerenkorrel te verstrekken, bijvoorbeeld Voerwaarts Lammerenkorrel Groei.

Verminder de krachtvoergift van de ooien bij een leeftijd van de lammeren van vier a vijf weken dagelijks met circa 5%. Hierdoor neemt de melkproductie langzaam af en worden de lammeren gedwongen om meer voedingsstoffen uit ruwvoer en lammerenkorrel te halen. Het vergemakkelijkt het spenen en voorkomt problemen bij de ooi na het spenen.